OFERTA DE DESCOPERIRE 10 € creditate, 100 € oferiteCREEAZĂ UN CONT

Cum să instalați NGINX cu un singur clic pe Cloud-ul dvs. privat

NGINX este un server web, adică, un software instalat pe un server, care îi permite acestuia să execute solicitări http. Chiar dacă serverul web poate gestiona site-uri, acesta este utilizat, de asemenea, pentru trimiterea de e-mailuri și pentru redarea în flux a videoclipurilor. Sunt disponibile mai multe programe de software de acest tip, NGINX fiind unul dintre cele mai cunoscute. Acum, vom analiza mai atent performanța acestuia. În acest ghid, vom vedea diferențele importante dintre NGINX și Apache, concurentul său direct.

Videoclip pentru instalarea cu un singur clicNGINX: cum funcționează acest server web?

NGINX, puțină istorie

Prin urmare, NGINX este un server web, fiind, în special, open source. În timp ce obiectivul pricipal al acestuia este de a permite serverului să execute solicitări http, de-a lungul existenței acestuia au fost dezvoltate numeroase alte utilizări. Prin urmare, acesta este utilizat în prezent atât ca un proxy invers, cât și ca un server de echilibrare a încărcării, un instrument care permite distribuirea traficului doar pe serverele sănătoase dintr-o infrastructură web.

Originile lui NGINX datează din 2004. Acesta a fost creat de Igor Sysoev. Inițial, acesta a conceput NGINX pentru a rezolva probleme legate de gestionare: la acea vreme, serverele nu erau îndeajuns de puternice pentru a primi simultan 10.000 de conexiuni. Deci, cum funcționează NGINX? Vom afla imediat.

NGINX: cum funcționează?

Înainte de a analiza cu atenție modul în care funcționează NGINX, să ne uităm la diversele caracteristici ale acestuia. Acesta include un proxy inversat cu memorare în cache, un protocol de rețea fără o conexiune IPv6, protocolul de rețea a nivelului de aplicație Socket, asistență Fast CGI cu memorare în cache, gestionarea mai multor tipuri de fișiere (statice sau index), precum și o indexare automată și, în sfârșit, protocoalele pentru securizarea schimburilor TLS/SSL cu SNI. După cum am menționat mai sus, NGINX poate acționa și pe post de server de echilibrare a încărcării.

Cum funcționează NGINX

Particularitatea NGINX constă în facilitarea unei utilizări reduse a memoriei. Pe de altă parte, spre deosebire de alte servere web, acesta funcționează în mod asincron. În practică, procesarea solicitărilor este organizată după cum urmează: un proces principal primește aceste solicitări și le distribuie pentru a fi procesate de lucrători. Prin urmare, grație acestui tip de operațiune, toate solicitările pot fi acceptate simultan, deoarece întregul procedeu este gestionat într-un singur fir.

Apache și NGINX: care sunt diferențele?

Dintre cele mai utilizate servere web la ora actuală, putem aminti NGINX, dar și Apache . Care sunt diferențele dintre cele două programe de software? Cum faceți alegerea corectă? Să explicăm.

Ce este Apache?

Apache este serverul numărul unu de pe internet. Astăzi, acesta este disponibil prin pachetul EasyPHP și are încorporat serverul de baze de date MySQL, serverul pentru aplicația PHP, și instrumentul phpMyAdmin.

Dezvoltarea relativ lungă și laborioasă l-a transformat într-un server fiabil și aproape invulnerabil. Cu toate acestea, pot fi detectate unele vulnerabilități. Când este cazul, o actualizare este implementată rapid.

Datorită existenței îndelungate a acestuia, serverul web Apache este prevăzut cu o gamă largă de caracteristici pentru a satisface nevoile utilizatorilor.

Apache este utilizat de 47 % din totalitatea site-urilor de pe web. Cu toate acestea, este evident că NGINX este soluția solicitată în cazul platformelor cu un număr ridicat de resurse și cu un nivel intens de trafic. Acesta este și cazul platformelor Netflix sau CMS WordPress, de exemplu. Într-adevăr, NGINX devine din ce în ce mai popular, în detrimentul lui Apache. Mai mult, din 2004, acest termen de căutare a fost în continuă cădere.

Întrebarea pusă este: ar trebui să alegem NGINX în detrimentul lui Apache? Asta urmează să aflăm acum.

Diferențele dintre cele două servere web

  • Modul software: în timp ce atât Apache, cât și NGINX sunt servere web open source, NGINX este disponibil, de asemenea, într-o versiune plătită, având mai multe caracteristici.
  • Performanțele: în această privință, este greu să facem diferențe între cele două programe de software. Într-adevăr, NGINX este un produs conceput în stil modern, care operează pe principiul asincronismului. În ceea ce privește serverul Apache, acesta s-a menținut pe piață timp de mai bine de 20 de ani și continuă să evolueze datorită modificărilor mai avansate ca niciodată. Prin urmare, se consideră că cele două servere web sunt egale în termeni de performanță și eficiență.
  • Modularitatea: pentru a evalua acest criteriu, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte. Aceasta se referă, în special, la simplitatea instalării, la dezvoltarea și la soluționarea vulnerabilităților. Apache este, cu siguranță, cel mai modular server web, deoarece poate fi personalizat după dorință, grație adăugării sau eliminării de module printr-o simplă comandă de genul activează/dezactivează. Cu toate acestea, NGINX nu are încorporată această funcție. Prin urmare, pentru a adăuga sau elimina module, utilizatorul va trebui să recompileze software-ul, ceea ce implică un proces obositor și costisitor.

Apache sau NGINX: pe care ar trebui să îl alegeți?

Apache sunt NGINX sunt două servere web eficiente și de înaltă performanță. Cu toate acestea, pentru a îl alege pe cel potrivit pentru dvs., trebuie să faceți un bilanț al nevoilor dvs. Recomandăm NGINX tuturor utilizatorilor în căutare de servere proxy inverse sau de servicii de mail cu funcționalități simple pentru un proiect bine încadrat, cu nevoi minime de dezvoltare.

Pe de altă parte, în cazul unui proiect care necesită multiple configurații, care este supus dezvoltărilor mai mult sau mai puțin importante și care implică gestionarea mai multor solicitări, este de preferat să utilizați Apache...

Doar prin evaluarea nevoilor dvs. specifice veți putea alege cel mai bun server web. Deci, cum putem afla care dintre ele este utilizat? Asta urmează să aflăm acum.

Cum puteți afla ce server utilizați?

Este ușor de aflat ce server web utilizați. Pentru a face acest lucru, este important să utilizați un instrument precum GTmetrix. Cu toate acestea, același lucru este oferit și de Chrome Devtools. Aceste informații pot fi găsite și pe antetul serverului PHP.

Creați un cont gratuit: 100 € GRATUIT**

**Facturare de 100 € oferită. Deducerea este făcută direct pe facturi. După ce este atins un consum în valoare de 100 €, vi se va percepe tariful curent.
Ofertă limitată la un singur cont pe persoană fizică sau juridică și la două instanțe (mașini virtuale) pe cont. Vă rugăm să contactați serviciul comercial al IKOULA dacă doriți să adăugați instanțe suplimentare.